Bonifatius-Dorestadcomité opgericht.

In Wijk bij Duurstede wordt volgend jaar herdacht dat de Angelsaksische missionaris Bonifatius dertien eeuwen geleden in het toenmalige Dorestad voor het eerst in Europa voet aan wal zette. Er is een comité opgericht voor een ”Bonifatius-Dorestad-1300-jaar”.

Volgend jaar is het 1300 jaar geleden dat de Engelse monnik Bonifatius in 716 zijn eerste reis naar het vasteland van Europa maakte en daarbij naar Dorestad (Wijk bij Duurstede) kwam. Hij zou grote invloed hebben op de ontwikkeling van Dorestad, Utrecht en zelfs van heel West-Europa. Alle reden dus om die reis volgend jaar te gedenken.

Velen weten dat Bonifatius in 754 bij Dokkum is vermoord. Weinigen weten wat voor belangrijke zaken hij tussen de jaren 716 en 754 in Nederland en Duitsland heeft gedaan. Daarbij blijkt bijvoorbeeld dat Bonifatius veel meer bij Dorestad-Utrecht hoort dan bij Dokkum.

Dorestad was in de tijd van Bonifatius de grootste handelsstad van Noordwest-Europa. Utrecht was nog maar klein en wordt in sommige bronnen beschouwd als een onderdeel van Dorestad. Het werk van Bonifatius heeft grote politieke én spirituele betekenis, niet alleen voor de 8e eeuw, maar óók voor onze 21e eeuw. Het comité werkt aan de oprichting van een monument, het uitgeven van een boek, het inrichten van een tentoonstelling en aan het houden van een herdenkingsbijeenkomst.

Het Bonifatius-Dorestadcomité nodigt iedereen uit mee te denken over en mee te werken aan de invulling van het Bonifatius-Dorestad-jubileumjaar 2016.

Bron en meer informatie: Comité Bonifatius-Dorestad-1300-jaar.
Aanmelden voor suggesties: bonifatius.dorestad@gmail.com.

 

      

 

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.