Indrukwekkende kerk.

De Grote Kerk is één van de belangrijkste rijksmonumenten in Wijk bij Duurstede, gelegen aan de Markt in het oude stadshart.

De kerk is gewijd aan Johannes de Doper. In het begin van de 14e eeuw is reeds met de bouw van een kleinere kerk begonnen. Door bisschop David van Bourgondië (1456-1496) is de kerk uitgebouwd tot een driebeukige kruiskerk. In 1486 is men begonnen met de bouw van de stompe toren. In 1579 is het koor afgebrand en niet meer herbouwd. De Oostgevel is toen dichtgemetseld. Na de overgang van de kerk in 1581 van rooms katholiek naar protestants bestuur is de Oostgevel in 1593 voorzien van de “tien leefregels”. Het orgel, dat rust op een 15e eeuwse orgeltribune, stamt voor een groot deel uit de 17e eeuw. De kerk en het orgel zijn in de jaren 1968-1982 grondig gerestaureerd.

Aangezien de kerk destijds was gewijd aan Johannes de Doper, wordt hij in de literatuur ook St. Janskerk of St. Jan Baptist Kerk genoemd.

De Grote Kerk heeft een bakstenen toren, die rijk is voorzien van natuurstenen elementen. De toren behoort tot de belangrijkste laat-gotische torens in ons land en is zoals de meeste oude torens eigendom van de burgerlijke gemeente.

De kerk is open tijdens het Cultureel Rondje iedere 1e zondag van de maand. In de zomermaanden is de kerk tijdens de weekmarkt op woensdag open van 10.30-12.30 uur. Vanaf mei t/m september  iedere maandag van 13.30-15.30 uur. Daarnaast voor groepen op afspraak onder leiding van een VVV-gids.

Kijk voor meer informatie op de website en op Google Streetview.

 

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.