Thema dit jaar is “Kunst & Ambacht”.

Wijk bij Duurstede staat bekend als de derde monumentengemeente in de provincie Utrecht, dus dat zegt al heel wat. Tijdens deze Open Monumentendag wordt in onze gemeente de link gelegd tussen kunst en ambachten en de betrokken monumenten, waarmee ze verband houden.  De kern Langbroek krijgt dit jaar bijzondere aandacht. Daarom zult u bij alle publicaties naast de logo’s van Open Monumentendag een foto aantreffen van Kasteel Sandenburg.

Cultureel programma
Stichting De Inrichting speelt op 12 september op twee plaatsen in de gemeente toneel. Bij Kasteel Duurstede krijgt u een goed beeld van hoe in het verre verleden de stenen van de kasteelruïne werden weggehaald om huizen te bouwen in de binnenstad.  In de Oude School van Overlangbroek wordt een bekende muziekgroep nieuw leven ingeblazen. Wat denkt u trouwens van de opvoering van een Boerenbruiloft bij Kasteel Sandenburg door de Langbroekse toneelvereniging VIOS?  Als het weer meewerkt op 12 september, wordt dit een waar sprookje!

Ambachten
Bij weinigen is bekend dat er in Wijk bij Duurstede ooit een leerlooierij is geweest. Tijdens de Open Monumentendag kunt u er alles over te weten komen: waar die precies was, hoe het leerlooien in zijn werk ging en welke producten er werden gemaakt. Bij een melkveebedrijf aan de Langbroekerdijk in Overlangbroek ziet u de koeien waar zij horen: in de wei en niet in megastallen. U maakt kennis met de werkwijze van deze melkveehouder en ’s middags kunt u hier bovendien een rietdekker aan het werk zien. Dan is voor u helemaal duidelijk hoe de boerderij kort geleden haar nieuwe rieten kap heeft gekregen. In en bij de Wijkse Haven van Wijk bij Duurstede leert u meer over het werk van de scheepsbouwer.  En mocht u het hier tijd vinden voor een stukje ontspanning, dan zoekt u een terras met uitzicht over de rivier of u stapt aan boord van een zandaak voor een vaartochtje op de Lek, naar een rustig natuurvriendelijk gedeelte.

Het volledige programma voor de Open Monumentendag 2015 vind u de site van de VVV Wijk bij Duurstede en daar kunt u vanaf eind augustus ook een papieren versie van het OMD-programma inclusief wandel- en fietsroute afhalen.

Bron en meer informatie: VVV.
Aanvullende informatie: Stichting Open Monumentendag Wijk bij Duurstede en Open Monumentendag 2015.

 

   

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.