Wijk was trots!

Na 25 jaar heeft prinses Irene haar landgoed Mariënhove in Wijk bij Duurstede verlaten om in Wassenaar te gaat wonen, dichter bij haar kinderen Carlos en Margarita. Ze woont nu niet ver van het strand en de duinen én landgoed De Horsten, waar haar dochter prinses Margarita met haar gezin woont. De kinderen en de kleinkinderen zijn de belangrijkste reden voor de verhuizing. Want naast Margarita woont ook prins Carlos nu dichtbij. Samen met zijn echtgenote prinses Annemarie en hun dochtertjes Luisa Irene en Cecilia woont hij in de Haagse Archipelbuurt. Het kapitale landhuis Mariënhove wordt verkocht. Het huis was haar Nederlandse uitvalsbasis, maar ze verbleef ook vaak in haar Zwitserse huis, of op de voormalige boerderij Bergplaas nabij het stadje Graaff-Reinet in Zuid-Afrika.

In de rij
Was haar komst naar Wijk het eerste jaar een bijzonderheid, geleidelijk aan raakten Wijkenaren eraan gewend dat zij in het stadje woonde. Ze zagen haar met boodschappen in de rij staan bij de kassa van Albert Heijn. Ze kwamen haar tegen bij bakker Lakerveld op de Markt. Ze bezocht de schoonheidssalon van drogist DA. Rangen en standen vervaagden in de jaren negentig op de dansschool van Roel Tijhof en Rob Marsman. Goed te merken was dat Irene balletdanseres was geweest. Voor een voorstelling stuurde Tijhof de danseressen met een opdracht huiswaarts. Ze kregen lapjes stof en een patroon mee om er zelf een kostuum van te maken. Irene twijfelde openlijk of ze dat wel kon. Waarop Tijhof reageerde: ,,Dan moet je oudere zus (koningin Beatrix, red.) je maar even achter de naaimachine helpen.”  Steun ondervond Irene van een van de danseressen, Ineke Fraza. Ze ontmoetten elkaar ten tijde van de echtscheiding van haar oudste dochter Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn. ,,Meid, wat zie je er slecht uit”, zei de Wijkse tegen haar. Waarop de vrouwen elkaar midden op straat huilend in de armen vielen.

Nachtelijke feesten
Actievoerders maakten twee keer dankbaar gebruik van haar steun. Toen de overlast als gevolg van nachtelijke feesten op kasteel Duurstede volgens buurtbewoners de spuigaten uitliep, toonden ambtenaren en bestuurders op het gemeentehuis ineens compassie met hen toen de prinses zich achter de klagers schaarde. Feestgangers werden voortaan via de dijk afgevoerd in plaats van door de straten in de binnenstad.

Verder …
Ook Irene’s steun aan een actiecomité om een monumentale walnotenboom te laten staan deed de gemeentebestuurders sneller overstag gaan om het bouwplan aan te passen. Waardoor de boom niet sneuvelde. Haar laatste publieke optreden in Wijk was een meditatie die ze gaf in het Calypso Theater. Daarvoor bleven publieke optredens beperkt tot een lezing over duurzaamheid en een opening van een expositie van beelden die een eerbetoon waren aan de stille kracht van vrouwen die vrijwilligerswerk doen.

Bron: Algemeen Dagblad en Royalty.
Hoofdfoto: Royalblog.nl.
Onderstaande foto: Utrechtse Buitenplaatsen

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.