Van walmolen “Rijn en Lek” naar de echte plek van de molen die Jacob van Ruisdael schilderde.

Vaak wordt gedacht dat de huidige walmolen “Rijn en Lek” aan de dijk in Wijk bij Duurstede dezelfde is als die welke door Jacob van Ruisdael is geschilderd. Het beroemde schilderij geeft echter een andere molen weer, die op een andere plaats heeft gestaan. Het huidige voetstuk is het restant van de toren in de middeleeuwse stadsmuur, waarop de windkorenmolen in 1644 werd gebouwd. In 1817 gaf het gemeentebestuur toestemming om de molen te slopen.

Het centrum voor kunstzinnige vorming het Wijks Atelier wil een bijdrage leveren om dit misverstand rond belangrijk erfgoed van de stad uit de wereld te helpen. Het heeft daarom in diverse schildercursussen aandacht besteed aan de “Molen van Ruisdael”.

Cursisten maakten een schilderij of tekening geïnspireerd op het schilderij van Jacob van Ruisdael uit 1669. In voorjaar 2015 is dit schildersproject uitgemond in een 200 meter lange tegelroute tussen de molen “Rijn en Lek” en de fundamenten van de oorspronkelijke molen. In het wegdek liggen betonnen tegels met daarop replica’s van door cursisten gemaakte werken. Zij leiden het publiek naar de fundamenten van de oorspronkelijke molen.

Route …
*
Start : de molen naast Dijkstraat 27.
* Volg de Dijkstraat langs de wal richting de witte huizen. Volg de weg naar links langs deze witte huizen en ga na 50 meter naar rechts naar Langs de Wal. Ga na 40 meter rechtdoor op het * wandelpad. Na het korte wandelpad zijn de fundamenten van de oude molen gelijk links (tegenover nr. 53).
* Op regelmatige afstand liggen midden op straat alle 10 tegels, die de route markeren.

Bron en meer informatie: Wijks Atelier.
Hoofdfoto: sophieneelemanstjoost.wordpress.com.

 

   

Sidebar foto Sidebar foto Sidebar foto Sidebar foto Sidebar foto Sidebar foto

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.