Dit jaar voor de 13e keer!

Niemand kan er meer omheen: het Shantyfestival is een van de belangrijkste jaarlijkse Wijkse evenementen. “En omdat het de dertiende keer is, willen we er een extra feestje van maken.” Het bestuur van het festivalcomité wil het evenement met wat nieuwe onderdelen een beetje opfrissen. Over het hoe doen zowel Jan Meuleman en Jan van Schaik even als Cees de Bruijn nog een beetje geheimzinnig, maar dat het opzien baart staat volgens de heren buiten kijf. Dus, noteert u alvast in uw agenda: zaterdag 26 september; vanaf 13.00 uur is de Wijkse binnenstad the place to be: Het Shantyfestival Rijn en Lek.

Landelijke bekendheid
Zestien koren bevolken om beurten acht podia. Voor een Shantyfestival is dat uniek in Nederland. Met dank aan de oude binnenstad met haar talloze hoekjes, waardoor je op het ene podium niet hoort wat er een paar meter verderop wordt gezongen. Niet zonder trots vertellen de drie (van de in totaal negen) comitéleden dat het Wijkse Shantyfestival inmiddels landelijke bekendheid geniet en bij veel shantykoren razend populair is. Van Schaik: “Een koor uit Blokzijl smeekte bijna om volgend jaar te mogen optreden.” En er zijn nu al vijf aanmeldingen voor volgend jaar, aldus Meuleman. De Bruijn vult aan: “Andere gemeenten vragen zelfs ons draaiboek!”

Volle kerk
Het idee voor een festival is ontstaan in het gelijknamige Shantykoor. Jan van Schaik, in 1999 medeoprichter: “Het was meteen een succes. De eerste keer, in 2003, kwamen er zo’n tien duizend bezoekers.” Het weer was niet zo best, zodat de deelnemers en de nog resterende bezoekers aan het eind van de middag hun toevlucht zochten in de R.K.-kerk. Van Schaik: ”Het is nog nooit zo vol geweest in de kerk. Normaal gaat er achthonderd man in, nu waren we met 1143!.” Tegenwoordig mag het Shantyfestival zich verheugen in een bezoekersaantal van ongeveer 15 duizend. Dat is al jaren stabiel.

Werkliederen
Maar wat zijn nou eigenlijk shantyliederen? Zeemansliederen zijn het zeker niet, bezweert het drietal. “Shantyliederen werden gezongen bij het laden en lossen van schepen en bij allerlei handelingen op zee. Eigenlijk een ondersteuning om ritme te brengen in de diverse handelingen. Noem het maar werkliederen op zee.” En het woord shanty is een verbastering van het Franse chanter, zingen, een woord dat de Engelsen niet konden uitspreken en verbasterden tot shanty.

Meerdaags uitje
Veel bezoekers maken er meteen een meerdaags uitje van. Zo is de camping van Joop Mocking, ’t Boomgaardje aan de Wijkersloot, al weken van tevoren volgeboekt. En bij steenfabriek de Lunenburg herbergt Dick Quaadgras een stuk of veertig campers. Natuurlijk pikt de Wijkse middenstand, en dan met name de horeca, een graantje mee van het drukbezocht festival. De Bruijn: “De omzet van Beerenburg piekt hoor, op deze dag.” Het leuke van het Shantyfestival is dat iedereen lol heeft en er geen wanklank valt te horen. “Het ergste dat ooit is gebeurd was dat er te weinig broodjes waren voor de koorleden.” Lachend: “Wat een commotie!“

Lekkodagen
Sinds een aantal jaren vinden gelijktijdig met het Shantyfestival Rijn en Lek, de Lekkodagen plaats. De twee evenementen vullen elkaar prachtig aan: een haven vol schitterende oude schepen en een stad vol Shantygezang. “En gelukkig gaat de organisatie in goede samenwerking. Wat ons betreft: alle lof.”

Bron en meer informatie over o.a. het programma: Shantyfestival Rijn en Lek.
Tekst: Janet Jongejan.

 

   

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.