Schitterend werk van “Wijkenaar” Nico Pot.

“Wijkenaar” Nico Pot heeft een schaalmodel van de kerktoren op de Markt voltooid. Na eerder modellen van de Utrechtse Domtoren en van kasteel Duurstede te hebben gemaakt, is nu zijn derde project voltooid. Pot vertelt: “De tekeningen van de kerktoren heb ik weer van de Gemeente Wijk bij Duurstede gekregen, een mooi stuk lindenhout uitgezocht en direct aan de slag gegaan. De schaalverhouding is 1:100 geworden net zoals de Domtoren.”

Oude pentekening
De Wijkse toren die er nu staat, mist de twee bovenste geledingen. Pot heeft die in zijn schaalmodel wèl gebouwd: “Het ontbrekende bovengedeelte van de kerktoren heb ik van een oude pentekening overgenomen, deze stond in een folder van Wijk 700 jaar stad uit 2000.” Het bovengedeelte van de kerktoren lijkt op dat van de Dom.” De toren zou, inclusief dat verdwenen deel, 63 meter hoog geworden zijn, nu is dat 39 meter. In 1486 heeft bisschop David van Bourgondië de opdracht gegeven om de kerktoren te bouwen. “Als trotse bouwer van de kerktoren wil ik de Wijkenaars laten zien hoe mooi de toren was geworden als geld in die tijd geen rol had gespeeld.’’

Allerliefste wens
‘‘Mijn allerliefste wens is om in werkelijkheid de kerktoren met sponsoring en subsidies als nog in verschillende fases af te bouwen, zodat het stadscentrum een grotere toestroom krijgt van toeristen.”

Nog drie stammen
Pot gaat niet stil zitten na voltooiing van de toren: “Ondertussen heb ik van de gemeente drie grote boomstammen van lindenhout gekregen om bijvoorbeeld de molen van Wijk op schaal na te maken.”


Bron en foto: De Weekkrant.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.