Welkom op onze website Wijkenaren.nl

Hartelijk welkom “Wijkenaren”!

Het Bourgondische stadje Wijk bij Duurstede ligt, met de andere kernen Cothen en Langbroek, in de Kromme Rijnstreek, het buiten van Utrecht. Het rivierenlandschap ontmoet hier de Utrechtse Heuvelrug. In dit unieke landschap vindt u kastelen, landgoederen, uitgestrekte natuur, fruitboomgaarden, de Kromme Rijn, weilanden, cultuurhistorie en de uiterwaarden langs de Lek. Wijk bij Duurstede zelf heeft een prachtige binnenstad met diverse bezienswaardigheden waaronder kasteel Duurstede en de molen Rijn en Lek. Tevens kunt u dwalen door de rustieke straatjes en genieten van de mooie plekjes en de vele galeries.

Historie Wijk bij Duurstede
De historie van Wijk bij Duurstede is in detail terug te lezen op website http://www.dorestadonthuld.nl. In de vroege Middeleeuwen lag op de splitsing van de Rijn en de Lek, ongeveer waar nu Wijk bij Duurstede is, de handelsnederzetting Dorestad. Deze havenplaats in het grensgebied van de Franken en de Friezen was één van de belangrijkste commerciële knooppunten in Noordwest-Europa. In de tijd van Karel de Grote was Dorestad een grote handelsplaats, maar is al sinds lange tijd volledig van de kaart verdwenen. Ongeveer op de plaats waar tegenwoordig Wijk bij Duurstede ligt, ontstond op de rivieroevers een eenvoudige ontmoetingsplaats – een markt die al snel tot de fameuze handelsplaats Dorestad zou uitgroeien. Gunstig gelegen aan verschillende vaarroutes vormde deze plaats een ideaal knooppunt tussen het Frankische Rijk en het Noordzeegebied. Waarschijnlijk ontwikkelde zich eerst een marktplaats die niet permanent bewoond werd, want de handelsvaart werd vooral tijdens de zomermaanden bedreven.

Handelsnederzetting
In veel plaatsen zoals Mainz, Worms, Keulen en Straatsburg werd op een oeverstrook tussen de rivier en de – vaak Romeinse – stadsmuur een handelsnederzetting ingericht. Iets dergelijks kan ook bij de burcht Dorestad gebeurd zijn. Daar sloegen vrachtvaarders hun tenten op of hadden er misschien al een permanente behuizing. Bij een vuur op het rivierstrand in het zicht van hun schepen dreven zij handel met elkaar. De markt was een ontmoetingsplaats. Er werden contacten gelegd en behalve handelsgoederen werden er nieuwtjes en andere wetenswaardigheden uitgewisseld. In de zevende eeuw ontstonden in het hele Kromme Rijngebied nederzettingen op hogere oeverwallen. Dat was ook het geval nabij het splitsingspunt van de Rijn en de Lek, waar zich een nederzetting op de linkeroever van de Rijn ontwikkelde die over een lengte van zo’n 2000 meter bewoond werd. Daarvan kon het noordelijk gelegen deel – de Heul en de Noorderwaard – nauwkeurig onderzocht worden. Als gevolg van riviererosie is van het zuidelijke deel – de Engk – slechts het meest westelijke deel van het bewoonde gebied bewaard gebleven.
Nog zuidelijker, in de Rijswijkse Buitenpolder aan de overkant van de Lek, liggen vermoedelijk nog enige honderden meters oeverwal waar bewoning was. Wijk bij Duurstede is in de laatste decennia in korte tijd uitgebreid van een klein stadje naar een plaats met ruwweg dezelfde ruimtelijke omvang die Dorestad ooit heeft gehad.

“Wijkenaren”
“Wijkenaren” zijn de nieuwe inwoners van Wijk bij Duurstede. Wij zijn erg benieuwd hoe “Wijkenaren” leven. Hoe ze denken en werken en wat ze doen. En dit alles willen we gaan verwoorden op deze website! Wij zijn daarom erg benieuwd naar jouw ervaringen: * Wat beweegt je om een “Wijkenaar” te zijn? * Wat is er allemaal te doen in de stad? * Wat is mooi en wat is niet mooi in Wijk bij Duurstede? * Waar kun je lekker eten en drinken en waar gezellig shoppen? * Wat mis je? * Hoe zou wat volgens jou anders kunnen? * Hoe komen “Wijkenaren” te weten wat je verkoopt of wat zou je graag willen vertellen?

Wijkenaren.nl kan hierin iets voor jou betekenen!

Dus … heb je een goed idee, wil je graag jouw verhaal kwijt of wil je een interview geven? Het kan allemaal op Wijkenaren.nl via jouw pc, tablet of smartphone! En we zijn ook dagelijks op onze facebookpagina te volgen!

Heb je vragen? Mail dan naar de redactieWij zijn er voor jou.

 

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter