Terugkeer Wijkse Poortboek.

Na 120 jaar komt het prachtige, meer dan 500 jaar oude Wijkse Poortboek terug naar Wijk bij Duurstede. Om de terugkeer van dat stadsrechten-boek te vieren, staan van oktober 2015 tot en met mei 2016 allerlei activiteiten op het programma. Niet alleen in Wijk bij Duurstede maar ook in Rhenen en Vianen. Op 23 oktober 2015 is er in Wijk bij Duurstede een symposium over de stadsrechten van die steden. De drie plaatselijke musea en historische verenigingen maken samen speciale tentoonstellingen. Daarnaast zijn er stadswandelingen en is er een scholenprogramma.

Expositie
Wijk bij Duurstede heeft een merkwaardige start gemaakt. Niet de bestaande nederzetting Wijk met haar parochiekerk kreeg stadsrechten en werd omwald, maar een terrein aan de overzijde van de Kromme Rijn. Hoe komt dat? Deze kernvraag staat centraal op de expositie. Die is daarom vooral gericht op de prestedelijke periode tot 1300, maar ook aan de prille stad zal aandacht worden besteed. Centraal staat het Wijkse Poortboek, de aanleiding tot de expositie. Op de wisselexpositie wordt aandacht besteed aan:
* De prestedelijke periode met archeologische vondsten uit deze tijd met reconstructiekaarten, oude afbeeldingen en facsimile’s van handschriften.
* De Antoniskapel en omgeving met archeologische vondsten en foto’s van de opgraving.
* De donjon van kasteel Duurstede met archeologische vondsten, oude afbeeldingen en een maquette.
* De stichting van de stad met de stichtingsoorkonde en een artistieke impressie.
* De vroege stadsontwikkeling met archeologische vondsten uit de vroege stadsperiode, afbeeldingen van de stadsmuur en plattegronden. En als belangrijkste blikvanger een maquette van de stad.
* De (vroege ontwikkeling van de) Grote kerk met plattegronden en opgravingsfoto’s.

Wandelingen
Daarnaast worden er een aantal wandelingen georganiseerd door de stad. Deze voeren langs de zichtbare restanten van de stadsmuren en grachten, waarbij verteld wordt over de oorspronkelijke omvang van de stad en de uitbreiding uit het midden van de veertiende eeuw. Bezocht worden de Grote kerk, het Stadhuis, de Nederhof/Mazijk en kasteel Duurstede.

Overigens …
Voor het naamdeel Wijk worden verschillende verklaringen gegeven, zoals dat het onder meer herleid zou kunnen worden tot het Romeinse vicus, of het Germaanse wik wat weer “bocht” of “inham” betekent. Het naamdeel Duurstede laat zich herleiden tot de vroegere handelsplaats Dorestad, welke naam op zijn minst deels van Keltische oorsprong is.

Bron en meer informatie: 3Stadsrechten.

            

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.