Stadsbier!

Wat al in 2010 begon met een eerste historisch onderzoek naar de Wijkse biergeschiedenis, vind nu zijn voorlopige hoogtepunt. In de horeca in Wijk bij Duurstede en omgeving zal historisch en natuurzuiver kuytbier uit de tapkranen en de flesjes stromen. Een heerlijk ongefilterd ambachtelijk bier van de recent opgerichte Stadsbrouwerij “De Dikke”. Op tweede paasdag, 6 april, zal om 14.00 uur op de Markt officieel het eerste Wijkse speciaal bier naar origineel recept worden getapt.

Volksdrank
In de middeleeuwen was bier een echte volksdrank. Mannen vrouwen en ook kinderen dronken bier. Ook omdat gewoon drinkwater niet schoon genoeg was. Uit de 2 historische onderzoeken van Raymond Uppelschoten blijkt dat Wijk een rijke biergeschiedenis heeft gehad. Vooral toen het z.g. Kuyt of Kuitbier werd gebrouwen. Kuytbier is gemaakt op basis van haver. Hierdoor ontstaat een bier met een frisse smaak en een prachtige, licht troebele kleur. Kuytbier was zo populair dat het in grote hoeveelheden werd geëxporteerd naar andere gebieden en landen. In Wijk concentreerde zich het brouwen in de Achterstraat, dat toen het Brouwersstraatje heette, maar ook in het oude Ewoud en Elisabethgasthuis bevond zich een grote brouwerij.

Origineel recept
De initiatiefnemers van de Dikke wilden een echt bier, volgens een origineel recept, zoals onze voorouders het dronken. Uit de onderzoeken werd duidelijk dat in Wijk werd gebrouwen volgens de ordonnantie van 13 januari 1495. Toen enthousiast hobbybrouwer Rutger Knoop mee wilde doen, was de volgende stap om de Wijkse horeca te polsen. De avond waarop een beperkt aantal café-eigenaren in vertrouwen werd genomen en waar de Dikke voor het eerst geproefd werd, was een doorslaand succes. Uit een blinde test van 4 speciaal gebrouwen bieren, kozen de ondernemers unaniem voor het originele Wijkse bier. Rutger heeft de Dikke inmiddels ingeschreven voor een wedstrijd voor hobbybrouwers.

Dikbier
Dankzij de support van de horeca, kon het besluit genomen worden om echt te gaan brouwen in grotere hoeveelheden. Ook was het prachtig om te zien dat deze proefkonijnen graag willen dat de Dikke op zoveel mogelijk plekken te bestellen zal zijn. De naam de Dikke komt van dikbier. Bier met een hoger alcoholpercentage, zoals het in Wijk werd gebrouwen.

Wijkse cultuur
Het doel van de stadsbrouwerij, die alleen met vrijwilligers werkt, is om een stuk Wijkse cultuur en identiteit tot leven te brengen, door een prachtig lokaal product te maken. Een heerlijk historisch bier waar Wijk en omgeving trots op kan zijn. Nu wordt de Dikke nog in een ambachtelijke brouwerij buiten de regio gebrouwen. Bij deze brouwerij is al ruimte ingehuurd voor de volgende twee brouwsels later dit jaar. Stiekem droomt de Dikke ervan dat er in de toekomst een klein brouwerijtje binnen de gemeente kan worden opgezet. De Dikke wordt vanaf tweede paasdag geschonken op het Terras, in de Veldpoort bij ‘t VeerHuys in Beusichem, bij Ome Ko en de Engel. Losse flesjes zijn te koop bij Mitras in de Heul. Deze eerstelingen zullen zeer binnenkort worden gevolgd door andere binnen en buiten de gemeente.

Bron: www.ditiswijk.nl Meer informatie is te vinden op de website de Dikke.

Ons eerste biertje...   Ewoud en Elisabeth Gasthuis   Onze brouwer<br/><span class="uk-text-primary">Rutger Knoop</span>

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.