Geschiedenis en vandaag dichter bij de mensen.

Het Wijks Literatuurfonds is een stichting met als doel informatie over verleden en heden van de woonkernen Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek toegankelijk te maken en daardoor dichter bij de mensen te brengen. Er is veel informatie beschikbaar over deze plaatsen maar het merendeel is vooral gericht op historici, archeologen en wetenschappers. Dat is voor veel mensen niet direct toegankelijke literatuur. Het Wijks Literatuurfonds brengt boeken uit en ondersteunt financieel boeken die wel toegankelijk zijn en plezierig leesbaar voor iedereen. Zie voor alle titels het hoofdstuk “Bibliotheek”.

Opgericht
Het fonds is opgericht dankzij de opbrengst van het boek “WijktoenWijknu” dat als eerste van een serie in 2006 werd uitgebracht. Het boek werd exclusief door boekhandel Nieskens op de markt gebracht en de gehele opbrengst werd door hen en de samensteller van het boek ter beschikking gesteld aan het fonds. Het tweede boek, “WijktoenWijknu, de verhalen” is alle huishoudens in Langbroek, Cothen en Wijk  gratis beschikbaar gesteld bij het 12 1/2 jaar bestaan van de gefuseerde gemeente. Dit project kon worden gerealiseerd dankzij een ruimhartige sponsoring door Bouwfonds Nederland te Amersfoort.

Ondersteuning
Op dit moment zijn er vier boeken in eigen beheer geproduceerd en zeven boeken financieel ondersteund. Zie voor een uitgebreide beschrijving van alle boeken het hoofdstuk “Bibliotheek” op deze website. Zolang de inhoud van het fonds het toelaat zullen meer boeken financieel worden ondersteund. Bovendien worden deze website www.wijktoenwijknu.nl en de facebookpagina “Wijkse Weetjes” dankzij de steun van het fonds onderhouden en uitgebreid.

Nieuwe uitgave
Het fraaie en nieuwe boekwerk “Het buiten van Wijk” van Wim van Amerongen is de jongste uitgave en is net zoals de andere uitgaven erg populair. Het rijk geïllustreerde boek zit vol verhalen over de stoomtram, de sluis, het kanaal, de jacht, het boerenleven van weleer en het oude Wijk. Met markante mensen als stadsomroeper Willem Janssen alias Willen de Tuut, boerenherbergier Gart van der Zand en stroper Frans Beemer. Wims vorige boek, “De wederopbloei van Wijk”, was in twee maanden uitverkocht.

Bestuur
Het bestuur van de stichting bestaat uit
:
* Tjapko Poppens: voorzitter (burgemeester Wijk bij Duurstede)
* Etske Muis: penningmeester (voorzitter Wijkse Ondernemers Kring)
* Coos van den Hoek: secretaris (marketing specialist)
* Mark Sprenkels: bestuurslid (notaris)
Voormalige bestuursleden:
*
Guus Swillens: voorzitter (voormalig burgemeester Wijk bij Duurstede)
* Ruud Mast: penningmeester (voormalig eigenaar/directeur reisburo Jofat Travel)

Bron en meer informatie: Wijks Literatuurfonds.

 

“Het buiten van Wijk” van Wim van Amerongen
Jongste uitgave van het Wijks Literatuurfonds

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.